viernes, 23 de mayo de 2014

La Junta Electoral Central prohibeix el multireferèndum

La Junta Electoral Central prohibeix el multireferèndum

Considera que podria influir en els electors i vulnera la Llei electoral

Girona | 20/05/2014 - 20:29h
ACN

La Junta considera que instal·lar taules de votació en diferents municipis de Catalunya a les proximitats dels col·legis electorals, com pretén fer el multireferèndum, el dia de la votació de les eleccions al Parlament Europeu per plantejar preguntes com les anunciades "constitueix una activitat de naturalesa política susceptible d'exercir influència als electors" i que "afecta els principis de reflexió i regularitat que han de presidir l'acte de votació" i que, per tant, és "contrària al que disposen els articles 53 i 93 de la Llei Orgànica de Règim Electoral General". 

Segons la resolució de la JEC, per adoptar aquest criteri els membres han tingut en compte el fet que "un dels convocants sigui un partit polític amb representació al Parlament de Catalunya" -en referència a la CUP-, que malgrat que "legítimament ha optat per no presentar-se a les eleccions al Parlament Europeu" no pot "esquivar la prohibició absoluta de realitzar cap acte de campanya o propaganda electoral" el dia de la votació. 

A més, consideren "d'especial rellevància" el fet que les preguntes que el multireferèndum vol plantejar a la ciutadania "tinguin una indubtable naturalesa política i es trobin en el debat polític a aquesta comunitat autònoma o les localitats afectades", com són, diuen, "les qüestions referides a la política agrícola o energètica, el pagament del deute públic, o la vinculació de les iniciatives legislatives populars" així com "projectes locals de parcs temàtics, d'abastiment d'aigües, o de construcció de línies d'alta tensió".

La Junta addueix com a element que justifica la naturalesa "polèmica" del multireferèndum "el fet que els representants de diverses candidatures electorals (PP, PSOE, UPyD, Vox, Cilus) s'hagin manifestat contraris a permetre aquest tipus d'acte". En canvi, la JEC apunta que "a partir del dia seguent de la votació la JEC no té res a objectar en la realització d'aquesta activitat". 

El multireferèndum té el suport de més de 40 col·lectius i entitats catalanes i pretenia consultar els ciutadans sobre els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la Llei d'ILP. A més, els ciutadans del Tarragonès, l'Alt i el Baix Camp podran respondre sobre BCN World; els de la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès, l'Alt i el Baix Empordà sobre la MAT, i els de la ciutat de Lleida sobre la gestió del servei d'abastament d'aigua.

La JEC ha fet pública la resolució en resposta a una petició de la Junta Electoral Provincial de Tarragona, que el passat 10 de maig li va demanar el seu criteri sobre les meses de votació que els seus organitzadors pretenien instal·lar prop dels col·legis electorals. 

L'acord de la JEC recorda que el que s'anomena multireferèndum "no pot ser considerat com a referèndum ni com a consulta popular" perquè "per rebre aquesta qualificació és necessari que siguin convocats per les autoritats públiques competents d'acord a l'ordenament vigent". 

En canvi, sí que creuen que se li ha d'aplicar l'article 53 de la LOREG que assenyala que "no es pot difondre propaganda electoral ni fer-se cap acte de campanya fins que aquesta hagi acabat legalment", i que no es pot fer propaganda electoral de cap gènere ni als col·legis electorals ni a les seves immediacions". Tampoc està permesa la presència a les seves proximitats "dels qui puguin dificultar o coaccionar el lliure exercici del dret al vot". 

No hay comentarios:

Publicar un comentario